Zdravila za zdravljenje adenoma prostate

zdravila za zdravljenje prostatitisa

Zdravila za zdravljenje adenoma prostate pomagajo lajšati simptome spodnjih sečil. Po priporočilih Evropskega združenja urologov se zdravila za zdravljenje adenoma prostate uporabljajo, če imajo bolniki zmerno hude simptome bolezni.

Trenutno sta najbolj razširjeni dve skupini zdravil: zaviralci alfa-blokatorjev in zaviralci 5-alfa-reduktaze. Manj pogosto se uporabljajo zaviralci fosfodiesteraze in antiholinergiki in drugi.

Alfa blokatorji

Zaviralci alfa sproščajo gladka mišična vlakna, ki sestavljajo prostato in vrat mehurja, kar povzroči zmanjšan pritisk na stene sečnice in razširitev njenega lumna. To olajša iztekanje urina iz mehurja. Zaviralci alfa se dajejo bolnikom z zmernimi do hudimi simptomi BPH. Omeniti velja, da zaviralci alfa lajšajo simptome spodnjih sečil, vendar jihne upočasni ali ustavi nadaljnje rasti prostate.

Večina moških poroča o olajšanju simptomov spodnjih sečil, kar se odraža v zmanjšanju indeksa simptomov prostate I-PSS (mednarodnega obsegaocena simptomov prostate) za 4-6 enot.

Učinek jemanja zaviralcev alfa se razvije po 2-3 tednih.

V človeškem telesu ločimo več vrst (alfa-1 in alfa-2) in podtipov (alfa-1a, alfa-1b, alfa-1d itd. ) Alfa-adrenergičnih receptorjev, ki se nahajajo ne le v mišicah. celice prostate, pa tudi v drugih telesnih strukturah, na primer v srcu, krvnih žilah, pljučih. Prej so za zdravljenje BPH uporabljali zaviralce alfa, ki delujejo na vse vrste receptorjev, tako alfa-1 kot alfa-2-adrenergične receptorje. V zvezi s tem je bil pri moških pogosto opažen razvoj zapletov. Znanstveniki so ugotovili, da se alfa-1a-adrenergični receptorji nahajajo v prostati. Po razvoju zdravil, ki selektivno blokirajo alfa-1-adrenergične receptorje (selektivni zaviralci alfa), je bilo mogoče zmanjšati število neželenih učinkov, povezanih z uporabo neselektivnih zdravil (napad angine pektoris, aritmija itd. ).

Kratkodelujoči zaviralci alfa-1

Prazosin je bil prvi selektivni zaviralec alfa-1, odobren za zdravljenje BPH. Pomanjkljivosti prazosina, pa tudi drugih kratkodelujočih zdravil, so bili potreba po večkratnih odmerkih čez dan in huda arterijska hipotenzija.

Dolgo delujoči selektivni zaviralci alfa-1

Evropsko združenje urologov priporoča uporabo naslednjih dolgodelujočih zaviralcev alfa: tamsulozin, alfuzosin, terazosin in doksazosin. Ta zdravila imajo približno enako učinkovitost in obseg stranskih učinkov. Ta zdravila za zdravljenje adenoma prostate zahtevajo en odmerek čez dan.

Najpogostejši neželeni učinki, povezani z jemanjem zaviralcev alfa, so: glavobol, omotica, šibkost, zmanjšan pritisk, ki se pojavi pri premikanju iz vodoravnega v navpični položaj (običajno opazimo le na začetku zdravljenja - učinek prvega odmerka), zaspanost, zamašen nos in retrogradna ejakulacija. Čeprav zaviralci alfa ne povzročajo erektilne disfunkcije ali zmanjšanja libida, so o teh neželenih učinkih poročali v nekaterih primerih jemanja teh zdravil. Toda pogostejši je tak zaplet, kot je retrogradna ejakulacija, ko se sperma med ejakulacijo premakne v mehur in ne v penis. Vendar pa je neškodljivo.

Značilnost, povezana z jemanjem zaviralcev alfa

Če jemljete zdravila za erektilno disfunkcijo, kot je Viagra, se morate zavedati, da lahko njihova kombinacija z zaviralci alfa povzroči znatno znižanje krvnega tlaka, vse do kolapsa in izgube zavesti. Ne pozabite, da lahko tableto Viagre vzamete ne prej kot štiri ure po zaužitju zaviralca alfa.

Zaviralci 5-alfa reduktaze

Zaviralci 5-alfa reduktaze so druga skupina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje BPH in pomagajo pri lajšanju simptomov nižjega urinarnega sindroma. Za zdravljenje adenoma prostate se uporabljata dve zdravili iz te skupine: finasterid in dutasterid. Ta zdravila blokirajo encim 5-alfa-reduktazo, ki pretvori testosteron v dihidrotestosteron, ki igra pomembno vlogo pri razvoju adenoma prostate. Posledica je upočasnitev rasti prostate in zmanjšanje njene velikosti, kar posledično vodi do lajšanja simptomov spodnjih sečil. Finasterid blokira pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron za 70 %, dutasterid pa za 95 %. Vendar pa finasterid in dutasterid nista klinično učinkovita pri zdravljenju adenoma prostate.

Največji učinek pri zdravljenju adenoma prostate z zaviralci 5-alfa-reduktaze imajo moški, katerih prostata je bila pred zdravljenjem znatno povečana (več kot 30 cc). Moški, ki jemljejo zaviralce 5-alfa-reduktaze, poročajo o 3-točkovnem zmanjšanju indeksa simptomov prostate I-PSS. Bolniki z majhno prostato pred zdravljenjem (manj kot 30 cc) ne kažejo pomembnega izboljšanja indeksa simptomov prostate I-PSS.

Učinek zdravljenja z zaviralci 5-alfa-reduktaze se razvije po 6-12 mesecih od začetka jemanja zdravil. Kot vemo, velikost prostate ni vedno v korelaciji z resnostjo simptomov adenoma prostate, zato zdravljenje s finasteridom ali dutasteridom ne daje vedno pričakovanih rezultatov. 30-50 % bolnikov razvije klinični učinek zdravljenja z zaviralci 5-alfa reduktaze.

Najpogostejši neželeni učinki zaviralcev 5-alfa reduktaze so zmanjšan libido (6, 4 %), impotenca (8, 1 %), motnje ejakulacije (3, 7 %), težave z erekcijo, izpuščaj v manj kot enem odstotku primerov, povečana velikost in zgoščenost mlečne žleze.

Značilnost, povezana z jemanjem zaviralcev 5-alfa reduktaze

Jemanje finasterida spremeni koncentracijo prostato specifičnega antigena v krvi v smeri njenega zmanjšanja. Pri bolnikih, ki jemljejo zaviralce 5-alfa reduktaze, se lahko koncentracija antigena, specifičnega za prostato, zmanjša za 50 %. Prostato-specifični antigen je nespecifični marker raka prostate. Povečanje ravni antigena, specifičnega za prostato v krvi, je lahko prvi znak, ki vam omogoča, da sumite na tumor v zgodnji fazi in sprejmete ukrepe za nadaljnjo diagnozo in zdravljenje. Podcenjevanje ravni antigena, specifičnega za prostato v krvi, lahko povzroči lažno negativne rezultate presejalnih testov za raka prostate.

Za pridobitev resničnega rezultata analize antigena, specifičnega za prostato, v krvi bolnika, ki jemlje finasterid ali dutasterid, zdravnik dobljeno številko pomnoži z dva.

Znano je tudi, da jemanje finasterida pri moškem zmanjša tveganje za razvoj neagresivnega raka prostate, poveča pa tveganje za razvoj zelo agresivnega tumorja prostate.

Zaviralci fosfodiesteraze

Prej je bila snov tadalafil (zaviralec fosfodiesteraze) uporabljena za zdravljenje erektilne disfunkcije pri moških. Leta 2011 je bilo to zdravilo odobreno za zdravljenje benigne hiperplazije prostate. Ena znanstvena študija je pokazala, da je vsakodnevno jemanje tadalafila povzročilo znatno izboljšanje simptomov spodnjih sečil pri moških z BHP.

Uporaba tadalafila z nitrati (nitroglicerin), zaviralci alfa in drugimi antihipertenzivnimi zdravili lahko povzroči močno znižanje tlaka. Poleg tega je uporaba tadalafila omejena pri bolnikih z okvarjenim delovanjem ledvic in jeter. Med neželenimi učinki so najpogostejši glavoboli in motnje v prebavilih, redkeje - motnje sluha in vida, bolečine v mišicah itd.

Antiholinergična zdravila

Antiholinergična zdravila za zdravljenje adenoma prostate pomagajo lajšati simptome, kot so urinska inkontinenca, pogosto uriniranje, urgentnost, ki jih ni bilo mogoče izravnati z zaviralci alfa. Zdravniki včasih predpisujejo antiholinergična zdravila v kombinaciji z zaviralci alfa za boljši nadzor simptomov BPH. Uporaba antiholinergičnih zdravil je povezana s tveganjem za razvoj akutne retencije urina. Poleg tega se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki: zamegljen vid, zaprtje, omotica, suhe oči, suha usta, glavobol, prebavne motnje, bolečine v trebuhu, okužbe sečil.

Antiholinergična zdravila za zdravljenje adenoma prostate: tolteridon in oksibutinin.

Kombinacija zdravil za zdravljenje adenoma prostate

Pogosto zdravljenje benigne hiperplazije prostate z zdravili zahteva imenovanje kombinacije zdravil. Moški, ki jemljejo kombinacijo dutasterida in tamsulozina, občutijo pomembnejše lajšanje simptomov BPH kot bolniki, ki jemljejo samo ta zdravila.

Trenutno so bile razvite dozirne oblike, ki vključujejo tako zaviralec alfa kot zaviralec 5-alfa reduktaze. Ta dozirna oblika je priročna, zahteva en sam odmerek.

Zdravljenje s kombiniranimi zdravili bolniki praviloma dobro prenašajo. Profil neželenih učinkov vključuje kombinacijo neželenih učinkov, ki so značilni za zdravila posebej. Najpogostejši neželeni učinki pri kombiniranem zdravljenju so erektilna disfunkcija (7, 4 %), retrogradna ejakulacija (4, 2 %), zmanjšan libido (3, 4 %).

Praviloma je potrebna dolgotrajna uporaba zdravil, ob preklicu pa se lahko simptomi vrnejo.

Mnogi moški zavračajo jemanje zdravil za zdravljenje adenoma prostate, saj se strašno bojijo razvoja stranskih učinkov, predvsem tistih, povezanih s spolno funkcijo.

Zgodovina bolnika:»Zdravnik mi je svetoval, naj začnem zdravljenje BHP z enim ali več zdravili. Lahko uriniram, vendar je curek urina šibek in včasih me boli, ko želim urinirati v velikih količinah. Na internetu sem prebral o dveh glavnih razredih zdravil za zdravljenje BPH: zaviralci alfa in zaviralci 5-alfa reduktaze. Nekateri moški opisujejo znatno izboljšanje simptomov po jemanju enega od zdravil, večina pa govori o negativnih učinkih zdravil.

Kot razumem, obe skupini zdravil tako ali drugače vplivata na spolno funkcijo. Strah me je niti pomisliti na to. "

Zgodbe o moških, ki jemljejo zdravila za zdravljenje BPH

»Jemljem zdravila, ki mi jih je predpisal zdravnik in do sedaj nisem imel nobenih stranskih učinkov, opisanih v navodilih . . . Jemljem ga približno tri leta. Bil je čas, ko se mi je zdelo, da zdravilo ne deluje, potem sem moral podvojiti odmerek in vse se je vrnilo na svoje mesto . . . ".

"Že dolgo jemljem zdravila, ki mi jih je priporočil zdravnik in mi pomagajo, vendar lahko doživim le "suhi" orgazem, ki mi res ni všeč . . . "

»Jemal sem zaviralce adrenergičnih receptorjev alfa in so mi omogočili dobro uriniranje. Neželeni učinki so bili zmanjšanje volumna ejakulata in strašna omotica z močnim dvigom. Ko sem ga prenehal jemati, je uriniranje postalo pogostejše do 13-15 krat na dan, količina sperme se je močno povečala. Zdaj sem stara 45 let in urolog mi je dal zaviralec alfa. Občasno se mi zavrti, ko naglo vstanem, nos mi je vedno zamašen in o ja, "suh" orgazem. Prvič, ko se je to zgodilo, sem ves čas mislil, da je to le krč in orgazem na poti. Motil sem se. Najhuje pa je bil priapizem! (Priapizem je dolgotrajna, vztrajna, včasih boleča erekcija, ki se pojavi brez predhodnega vzburjenja). Sprva sem bil prepričan, da kirurško zdravljenje ni zame, zdaj pa že razmišljam o tej možnosti. «

»Pozdravljeni, že dolgo jemljem zdravila za zdravljenje adenoma prostate . . . Od stranskih učinkov so me občasno skrbeli vrtoglavica in zamašen nos. Moji simptomi adenoma prostate so se znatno zmanjšali in tega sem vesela, saj sem se lahko izognila operaciji! «

Kot lahko vidite, se pri vsakem moškem ne pojavijo neželeni učinki in različni bolniki lahko doživijo različne neželene učinke. Noben zdravnik ne more povedati s stoodstotnim jamstvom, ali boste razvili ta ali oni stranski učinek.

Ob dogovoru z zdravnikom se lahko pogovorite o najprimernejši terapiji za vas. Na posvetu morate brez prikrivanja obvestiti zdravnika o vseh podatkih o zdravstvenem stanju, sočasnih boleznih, zdravilih, ki jih jemljete. To bo vašemu zdravniku pomagalo pri odločitvi, kateri načrt zdravljenja je najboljši za vas.